Dag 18, laatste dag, brand in Thamel

10 mei 2025 - Kathmandu, Nepal

We hebben vandaag een rondje Dahl Bath bij Dhruba en daarna bij Jit. Jammie.😋

Maar eerst nog even lekker door Thamel geslenterd naar het oude gedeelte net naast Thamel. We zijn weer, of nog steeds verrast als we langs de vele slagerijen lopen hoe het vlees hier ligt uitgestald. Dat bevestigt ons gevoel te meer dat we hier beter geen vlees kunnen eten. Iedereen zit in dat vlees te klauwen, pakt het op, gooit het weer terug, veegt zijn handen aan zijn broek weer schoon of aan zo’n handdoekje dat er al een week hangt. Kan eigenlijk niets mis mee zijn😳. Nee het biefstukje komt dan maandag wel.

We lopen vervolgens naar Pumpernickel waar we op ons gemak een koffie drinken met een ‘custard puf’. Is een verschrikkelijk lekker gebakje dat voor hier ongekend lekker en bijzonder is. Het is een soort Bossche bol maar dan met vanille custard. Absoluut een aanrader voor diegenen die nog eens in Thamel komen. Wij gaan er morgen i.i.g. weer heen 😄.

We hebben afgesproken om met Dhruba met de taxi naar zijn huis te gaan. We zijn allebei heel benieuwd waar we terecht gaan komen.

We halen bij Pumpernickel de taart op die we hebben gereserveerd en die we meenemen als presentje voor Reeta, de vrouw van Dhruba. We hebben afgesproken tussen 13:00 en 13:30, maar het loopt even anders. De brandweer staat bij een uitslaande brand in Thamel en terwijl wij Kathmandu Guesthouse inlopen horen we een hoop geknetter achter ons. Een nieuwe brand ontstaat tegenover het Kathmandu Guesthouse.  Terwijl we naar Dhruba lopen zien we een hoop rook aan het eind van de straat bij de elektriciteitskabels net voorbij de winkel van Dhruba. Drie branden binnen een straal van nog geen 250 meter. De vonken vliegen van de elektriciteitsdraden. Ook geen wonder als je de wirwar van elektriciteitsdraden hier ziet. Overal politie en brandweer en een lucht die doet denken aan kortsluiting. Toch maar even naar Dhruba lopen of het etentje wel doorgaat en of hij hier nu wel weg kan. Hij staat er heel onverschillig en rustig voor de winkel. “Kan je wel weg” vraag ik nog. “Off course” “this is happening all the time”. Ok. Met de taxi zijn we in een halfuurtje bij zijn huis. Het is een mooi groot huis aan de rand van Kathmandu. We worden verwelkomd door Reeta zijn vrouw. Hun huis beslaat drie etages en is drie jaar geleden gebouwd. Het is voor Nepalese begrippen een prachtig huis. Even later komen hun zoon en hun dochter ook thuis en schuiven aan in de huiskamer. Iedereen praat perfect Engels en het is reuzegezellig omdat de kinderen gewoon meepraten en goed deelnemen aan het gesprek. Zo leuk als mensen in elkaar zijn geïnteresseerd. Het blijft ongemakkelijk als Dhruba en wij aan de tafel zitten en eerst wat snacks krijgen voorgeschoteld terwijl Reeta en de kinderen apart blijven zitten en niet mee-eten. De snacks zijn heerlijk. Daarna krijgen we natuurlijk de bekende Dahl Bath, maar gelukkig niet zo’n heel vol bord. Maar wel erg lekker en kruidig door Reeta klaar gemaakt. Het is ontzettend gezellig en daar waar we vooraf nog dachten waar moet je het de hele tijd over hebben, hebben we samen over van alles en nog wat gesproken met elkaar. En eindelijk eens een gezin dat niet de hele tijd op een mobiel zit te kijken als we aan het eten zijn of in gesprek zijn. We krijgen ook nog een overheerlijk toetje,  curd (yoghurt van buffalo) met granaatappel. Reeta wil ook nog het taartje aansnijden, maar dat is voor hun vieren. Wat de kinderen trouwens een heel goed idee vinden.

Dhruba bestelt weer een taxi terug naar Thamel, waar de brand inmiddels is geblust, maar waar je nog wel de kortsluiting ruikt.

Om 18.30 uur worden we voor het volgende etentje opgehaald door Jit. Het is 20 minuten lopen naar zijn kamer, een andere kamer dan waar we de vorige keer zijn geweest. We zijn nu toch al zo vaak in KTM geweest, maar na het kris kras lopen achter Jit aan weten we al snel niet meer waar we zijn. We worden ook hier hartelijk verwelkomd door Seti en de kinderen. Dochter Chhyoing hebben we al lang niet meer gezien. Ze is inmiddels 15 en behoorlijk groot geworden. Ze komt op ons over als een wijs meisje voor haar leeftijd en ook haar Engels is goed. Ook zij en haar broertje Ngema krijgen alle lessen in het Engels, behalve de Nepalese taal en cultuur. Chhyoing woont in een hostel en mag maar 1 dag in de maand naar huis. Vandaag heeft ze dispensatie omdat wij er zijn.

Ze vindt het wel leuk in het hostel en slaapt met 16 meisjes op een grote kamer.

Seti komt al snel met 2 grote borden dahl baht, spinazie, champignons en linzen. Ook deze dahl baht is met zorg voor ons bereid. We eten met zijn vieren. Seti en Chhyoing zorgen ervoor dat onze borden vol blijven en proberen telkens wat extra’s erbij op te scheppen en eten dan later apart. Dat is de cultuur hier. Het voelt nog steeds ongemakkelijk. Dat bijscheppen moet je echt in de gaten houden, want als je even vergeet je hand boven je bordje te houden dan komt er weer een lading bij van het een of ander.

Dit is ons laatste blog. We vliegen morgenavond om 24.00 uur en komen dan zondagmiddag op Schiphol aan.

Dit was ons eerste blog van een reis in Nepal. Eerder kon dat nooit omdat er geen of slechte wifi was in de lodges, We hopen dat we de mensen die helemaal niet bekend zijn met Nepal een beetje hebben kunnen laten meegenieten. Wij vonden het leuk om weer een blog te schrijven en we vonden het super dat jullie zo massaal hebben gereageerd. Gelukkig is de trekking goed gegaan na een lullige val van Fabienne op de eerste dag in Thamel.

Het was voor ons een bijzondere en enerverende vakantie. Het afsluiten van de stichting na 10 jaar deed ons uiteraard heel veel, maar het is goed zo. We hebben veel bereikt en zijn daar ook ontzettend trots op. Het was een mooie periode waarin we veel hebben kunnen realiseren. Dat is mooi om soms nog even bij stil te staan.

Het was fijn om daarna met onze jongens op trekking te gaan en goede gesprekken met elkaar te voeren. Onze band met dit bijzondere land en de mensen zal altijd blijven bestaan. Het zal zeker geen definitief afscheid van Nepal zijn, want het land is zo bijzonder, de mensen zo vriendelijk en de bergen blijven trekken……. 😉

1. Yvonne Mateeuwsen:
    10 mei 2025
    Geweldig om dit allemaal mee te lezen met jullie reis in Nepal. En wat kunnen jullie ongelooflijk trost zijn wat er bereikt is de afgelopen 10 jaar. Hoe de mannen hun leven opgebouwd hebben en een prachtig gezin hebben nu. Ben zo trots op jullie😘❤️
  2. Theo:
    10 mei 2025
    Het waren weer mooie stukken om te lezen . Ook mooi dat jullie door alle bekenden zo werden ontvangen. Jullie hebben ook veel betekend voor een groot aantal mensen. Nu weer terug naar Nederland en even naar de keurslager. Goede reis ✈️
  3. Rob Michilsen:
    10 mei 2025
    Ik heb weer met veel plezier met jullie meegereisd. Mooie verhalen en prachtige foto’s. Goede terugreis!!
  4. Ruud Peters:
    War denk je Theo, zouden we de 20ste Dahl Baht gaan eten😎
    Het was weer een feest van herkenning om jullie belevenissen te kunnen volgen en mooi dat ondanks de val jullie wel de trekking konden doen.
    Jullie komen met zonnig weer terug, goed voor de jetlag.
    We zijn nog wel benieuwd welke trekking jullie de volgende keer gaan doen.
  5. Liesbeth:
    10 mei 2025
    Dank jullie wel voor het leuke reisverslag. Het was een bijzondere tijd voor jullie, met deze afronding na 10 jaar en wat er dankzij jullie allemaal bereikt is. ❤️ Het was erg leuk om over jullie tijd met de jongens in die mooie bergen te lezen. En die bezoekjes daarna op school en bij de mensen thuis vond ik ook erg interessant. Goede reis naar huis! 😘
  6. Singa:
    10 mei 2025
    Bedankt dat we deze reis weer een beetje met jullie mee mochten beleven,we hebben er weer van genoten.Zo onvoorstelbaar mooi wat jullie daar in die 10 jaar hebben gerealiseerd.
    Fijn dat jullie de stichting op zo'n mooie manier hebben kunnen afsluiten.
    We wensen jullie een goede thuisreis.Tot ziens in Strijen.😘
  7. Fred:
    10 mei 2025
    Een huis met drie verdiepingen aan de rand van Katmandu en dan heb je nog geen eens de kelder gezien waar die Ferrari in staat😉. Goede handel hoor al die namaak trekking kleding, schoenen, rugzakken en toebehoren 😄. In ieder geval een hele mooie afsluiting van jullie project en de waardering die jullie daarvoor gekregen hebben. Ook Raby en Jit hebben, mede door jullie, een mooie toekomst kunnen opbouwen en hun (leuke) kinderen hebben ook voldoende perspectief. Een huis in Katmandu, goede school en opleiding en het beheersen van de Engelse taal is al heel wat. Hoe anders zou het geweest zijn als zij waren opgegroeid Thulo Parcel. Dank weer voor het jmooie en informatieve reisverhaal met prachtige foto’s. Ik heb er weer van genoten en hoop Raby en Jit volgend jaar te zien met de Everest trekking. Goede vlucht terug en tot snel.
  8. Rineke:
    10 mei 2025
    Het was weer een bijzondere reis voor jullie, ook leuk dat wij deze keer het mee konden maken . Leuke afsluiting zo, met al jullie geliefde mensen. Goede reis naar huis😘
  9. Brigitta:
    10 mei 2025
    Een prachtig verslag met een goede indruk van het ons onbekende Nepal. Dank daarvoor en het beste voor jullie beiden. En speciaal Fabienne die dit jaar veel pech heeft gehad. Goede terugreis!
  10. Eeke en Henk:
    10 mei 2025
    Dank jullie wel voor alle mooie verhalen en foto's we hebben met jullie mee kunnen genieten. En voor jullie een prachtige herinnering na jullie werk van de afgelopen 10 jaar. jullie kunnen er trots op terug kijken. Jammer van de val van Fabienne, maar dat is toch nog goed afgelopen. En wij hebben Nepal een beetje leren kennen. We wensen jullie een goede vlucht terug, en op naar de biefstuk van de keurslager in Strijen.
  11. Marleen:
    10 mei 2025
    Jullie mogen zeker trots zijn !!
    Ah, de foto's met het vlees... ik zou ter plekke vegetariër worden 🤣
    Goede reis terug, wij komen morgenochtend op Schiphol aan ✈️
  12. Joke Barg-de Niet:
    10 mei 2025
    Hans en Fabienne….Super wat jullie allemaal gedaan hebben in Nepal voor al die mensen. Zo hebben ze een betere toekomst. En ook dat werkt weer door in de toekomst. Dank voor jullie prachtige verhalen en een hele goede reis naar huis!
  13. Wimco Danja:
    10 mei 2025
    Bedankt weer voor het delen. We hebben genoten van de verhalen van jullie bijzondere reis. Goede vlucht terug en welkom in Strijen!!
  14. Yvonne van B:
    10 mei 2025
    Dank voor het meereizen, de uitgebreide verslagen en alle mooie en interessante foto's 🤗 Het is dat je de mensen en hun cultuur niet wilt beledigen maar sjonge, het zou toch veel gezelliger zijn om met het hele gezin te eten 🙄
    Goede terugvlucht en geniet van het biefstukje thuis 😁
  15. Den Heijer Kees:
    10 mei 2025
    Bedankt voor de mooie reis verslagen en al het mooie werk wat jullie daar hebben geraliseerd PETJE - PETJE AF !!!!!!!!!
  16. Andrea:
    10 mei 2025
    Heel erg bedankt voor het delen van jullie avonturen in Nepal. Zo’n verslag, met foto’s, is veel werk maar iedere dag hebben jullie het trouw gedaan. Echt super. We hebben ervan genoten. We wensen jullie een hele goede terugreis vanuit Spanje.
  17. Pieter:
    10 mei 2025
    Hans en Fabienne, bedankt voor jullie beeldende dagelijkse verhalen en de mooie foto's. Wij zijn maar een keer in Nepal geweest nog voor de aardbeving en herkennen toch nog steeds veel van wat we toen gezien hebben. Mooi dat jullie het project daar terplaatse zo feestelijk hebben kunnen afsluiten.
    goede reis terug en snel tot ziens
  18. Arja Grooteman:
    10 mei 2025
    Wat weer een bijzondere reis! En wat hebben jullie veel betekent voor Thulo Parsel en jullie Nepalese zonen en hun familie. Zo leuk om te lezen dat ze met jullie hulp een betere toekomst aan het opbouwen zijn. En fijn dat je met de grotere kinderen gewoon Engels kunt praten. Jullie mogen daar terecht heel trots op zijn. Het is absoluut een reis met een gouden randje. Goede terugreis en tot gauw.
  19. Koert:
    10 mei 2025
    Hi Fabiënne en Hans. Het was fijn om jullie te kunnen volgen op bekende- en onbekende plekken in Nepal. Ik denk dat het resultaat van de Stichting er inderdaad mag zijn: 55 duurzame woningen die wel een stootje kunnen hebben en de watervoorziening niet te vergeten.
    Een goede veilige terugreis gewenst.
    We zien uit naar jullie volgende avontuur.
  20. Henk Broekhuis:
    10 mei 2025
    Beste Fabienne en Hans, wat was het weer genieten om jullie blog te lezen. Ik wens jullie een goede thuisreis. Groeten
  21. Oda:
    11 mei 2025
    Oda: inmiddels jullie weer veilig en goed thuis, lees ik jullie laatste blog onder de ⚽️wedstrijd Feyenoord-PSV. Zoals jullie zeggen:”het is goed zo” hebben ze de afgelopen 10 jaar toch een hele omwenteling mee gemaakt daar en niet alleen voor hen in Nepal met name bewoners van Thulo Parsel, maar ook voor jullie als pijlers van het geheel. Het onmogelijke tot mogelijk gemaakt met de hulp van jullie zonen Raby en Jit alsmede hun vrienden/ jullie vrienden. Wij zijn blij dat we daar een kleine bijdrage aan hebben kunnen leveren op afstand, maar ook middels 3 trekkingen die ik meemaakte en daar de betrokken mensen heb mogen leren kennen in hun eigen land en cultuur, daarbij Raby en Jit als de vertrouwde mannen daar in Nepal in mijn hart gesloten.
  22. Esther:
    11 mei 2025
    Welkom thuis!
  23. Helma:
    12 mei 2025
    Het waren weer bijzondere verhalen waar ik van genoten heb. Als het goed is zijn jullie nu weer thuis. Dat moet een soort cultuur schok zijn. Hoewel....jullie hebben het bijzondere land al vaak bezocht dus zijn bekend met het reilen en zeilen.
    Welkom thuis!
  24. Iet:
    21 mei 2025
    Beste Fabienne en Hans, wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt! Mooi dat jullie weer veilig thuis zijn aangekomen! Leuk om jullie as zaterdag te zien en spreken, tot dan, Arjen en Iet