Terug naar Buenos Aires
25 november 2024 - Buenos Aires, Argentinië
Vandaag staat onze chauffeur weer keurig op tijd voor ons hotel. Hij helpt ons netjes met de bagage. Het valt ons echt op dat bijna alle Zuid-Amerikanen uiterst vriendelijk en behulpzaam zijn. Hij brengt ons netjes naar het vliegveld en we staan ruim op tijd in de rij voor het inchecken. Onze chauffeur loopt zelfs mee naar binnen om te kijken waar we moeten zijn. Zo’n behulpzame gast. Alles gaat zeer voorspoedig. Geen messen kwijt niets verkeerds in de bagage dus rustig door de security. Net achter de security altijd even quasi een nieuw luchtje testen, maar gewoon even een lekker luchtje opdoen voor de reis. Het is vandaag weliswaar bewolkt maar het is droog en goed weer.
Onze vlucht duurt ruim drie uur en de service in het toestel is van het niveau ‘prijsvechter’. We krijgen een slap plastic bekertje water of Pepsi en een verpakt chocolade koekje. Nou daar komen we de vlucht wel mee door. Het is weer een Boeing 737 Max. Maar tja, zonder risico is het leven saai. Alles gaat goed, we verliezen geen deuren en ook de landing gaat wonderwel vloeiend.
Als we in Buenos Aires uit het vliegtuig de trap aflopen merken we het verschil. Tjemig, het is bijna 30 graden. We hadden het stiekem wel verwacht maar het voelt ineens heel anders dan gisteren en vanochtend. Gisteren zaten we nog met een muts op en hadden we vier lagen aan (behalve Fred dan in zijn korte broek) en vandaag kunnen we zo de broek verwisselen voor de korte broek en Jos en Fabienne kunnen weer een rokje of een jurkje aan. Nadat we ons hebben geïnstalleerd op onze kamer lopen we naar de beruchte markt in San Telmo voor de laatste snuisterijen die je absoluut niet wilt missen maar waarvan je thuis zegt “waarom heb ik dit in hemelsnaam gekocht”.
We lopen richting markt nog even voor de laatste keer langs het belangrijkste plein van Buenos Aires het Plaza de Mayo. De vlag hangt in top dus Milei moet zelfs op zondag de boel hier weer een beetje op orde proberen te krijgen. Kansloos volgens vele Argentijnen. In een zijstraatje van het plein begint de zondagse markt van San Telmo. Eén hele lang straat van zo’n 2 km met aan beide zijden marktkraampjes met souvenirs, kleding, leren tasjes en riemen en je kunt er altijd wat scoren om mee naar huis te nemen. Ik koop nog een leren riem bij een kraampje waar ik 3 weken geleden een bruine riem heb gekocht voor 12 euro. Deze keer nog maar een zwarte. Alleen al voor het hartverwarmende oude echtpaar dat hier de riemen op maat maakt zou je hier een riem kopen.
We drinken een biertje en wat fris bij het café-restaurant Los Cojones, wat zoiets betekent ‘de ballen van de stier’. Buiten en binnen hangen er posters van een flinke stier. Een gave tent waar de Porteños, zo noemen de inwoners van Buenos Aires zich, op zondagmiddag afspreken om te eten en te drinken. Er staat muziek op en aan twee kanten van het grote café-restaurant hangen grote schermen waar nog een terugblik is te zien van de gewonnen coppa door Racingclub Buenos Aires. We zien op de schermen een grote mensenmassa die zich gisterenavond heeft verzameld bij de obelisk. Zijn wij even blij dat we niet gisteren al in Buenos Aires zijn.
Er hangt vandaag een gezellig en gemoedelijke sfeer op de markt. Eén plaatselijk jeugdfanfare met tamboerettes lopen door de straat verderop. Terwijl Jos en Fred nog druk zijn met souveniertjes lopen wij een stuk verderop en proberen we het kraampje te vinden waar we kaartjes kunnen kopen voor een tangoshow die alleen op zondagavond is. En ja hoor, we vinden het. We hebben geluk, er zijn nog kaartjes en we hebben nog keuze voor goede plaatsen.
We reserveren vier kaartjes voor de tangoshow van half zeven. Fabienne en ik hebben dit theater al gezien op onze eerste dag toen Fred en Jos nog ergens in São Paulo zaten, maar nu kunnen we met z’n vieren naar de show. We boeken een tafeltje vlakbij het podium. Het is een show in een klein lokaal theater in de wijk San Telmo. We zijn een beetje laat terug van de markt en moeten een Uber nemen naar het Theater. We hebben nog ruim een half uur. We hebben alleen geen rekening gehouden met afzettingen door de politie en opstoppingen door file. Holy shit. Wat een drukte. We komen net op tijd binnen en het geeft een goed gevoel als de zaal vol zit en één tafeltje bij het podium nog vrij is. We voelen ons een soort van eregasten die als laatsten de zaal binnen treden. Als we een kwartiertje zitten begint de show. We zullen niet overdrijven maar het is fenomenaal. Het is zo leuk en overdonderend dat we alle vier intens genieten van de show. Het is tango met veel passie en zelfs wat acrobatiek en soms een vleugje erotiek. Het is een korte show van een uur maar zo intens dat het ook precies genoeg is. De dansgroep bestaat uit vier vrouwen en vijf mannen die absoluut niet onder doen voor elkaar. We hebben geweldige plaatsen en we zien de hele show op twee meter afstand. We blijven na het einde gewoon even nagenieten in de zaal van de muziek die nog speelt.
Hat is inmiddels wel bijna acht uur en we lopen naar het restaurant waar we drie weken geleden ook hebben gegeten. Na 20 minuten staan we voor een dichte deur. ‘Op zondag gesloten’. We zijn niet zo snel uit het veld te slaan op onze laatste dag dus we zoeken even een alternatief. Even verder vonden we met Google een ander sfeervol restaurant ‘Los Inmortales (de onsterfelijken) met op alle muren oude foto’s van voor de Argentijnen belangrijke mensen uit het verleden. Met een beef voor Fred, Fabienne en mij en een merluza (heek) voor Jos sluiten we onze laatste dag af.
Morgen zit het er echt op en hopen we met zijn vieren naar huis te vliegen. Wij hebben een gegarandeerde plaats, maar voor Jos en
Fred is het weer even spannend omdat zij IPB vliegen (indien plaats beschikbaar).
We kijken tijdens het eten nog even terug op onze reis. We hebben een geweldig mooie en bijzondere reis gehad. We hebben zo ontzettend veel gezien en gedaan in ruim drie weken tijd, dat we soms even goed na moeten denken wanneer we wat hebben gedaan.
We hebben zo veel dieren gezien: Magellaan pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten, een walvis met jong, guanaco’s, en langs de weg, condors, adelaars en nog heel veel andere vogels. Prachtige wandelingen gemaakt, gletsjers gezien en Jos en Fred hebben zelfs op de gletsjer gewandeld op de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer, heerlijk gegeten en lekkere wijn gedronken. Het was een prachtige vakantie die heel goed georganiseerd was door Marion en Gwendoline van Better Places.
We vonden het weer leuk om een dagelijks een blog bij te houden en we vonden het alle vier ook ontzettend leuk om zoveel leuke en spontane reacties te krijgen.
Dit is dan ook ons laatste blog en tot ziens bij een volgende reis van ons.

Niet alleen leuk en vermakelijk om te lezen maar ook nog eens zeer leerzaam en interessant vanwege de historische achtergrond informatie. Zodra wij ons bedje opzochten en klaarmaakten voor de nacht, klommen Hans en Fabienne nog in de pen/Ipad en selecteerden de juiste foto’s bij het verhaal. Ondanks de vermoeidheid na weer een slopende maar o zo’n mooie dag moest en zou het verslag voor 00.00 Zuid-Amerikaanse tijd gepubliceerd worden.
Enerzijds om later zelf de vakantie te kunnen herbeleven en anderzijds om de trouwe lezers niet teleur te stellen.
Wij hebben ook gezien hoe Hans en Fabienne Iedere ochtend weer genoten van alle leuke reacties.
Voor ons is dit ook een onvergetelijke reis geworden. Super georganiseerd door Better Places maar ook heel veel voorbereidend werk gedaan door Hans en Fabienne. Daarnaast is een Spaanse reisleidster best wel makkelijk ;-).
Lieve Hans en Fabienne, dank voor jullie humor en gezelligheid en het dagelijks reisverslag.
Hans en Fred gaan zich komend jaar wellicht toeleggen op een cursus Spaans want komen niet veel verder dan……..gracias en siiiiiiiiiiiiiii
We wensen jullie een heel goede reis en tot snel!
Spreken elkaar weer in Nederland!
Een hele goede reis terug. Het zou mooi zijn om met z'n vieren te reizen om de reis af te sluiten. Op naar een volgende reis🙂
Goede terugreis hopelijk met zijn 4 en en dank weer voor de uitgebreide reisverslagen👍
We wachten af.
Voorspoedige terugreis en voor Fred en Jos die moetenje een beetje mazzel hebben met de stoelruimte.
Het was een prachtige reis, jullie hebben veel gezien en beleeft. En ja wanneer komt er nu eindelijk eens een boek van jullie reizen uit? Welkom terug in Nederland
Goede reis naar huis.
Danjulliewel en goede reis naar huis