Dag 23, lange saaie dag, dikke wolken, maar droog. En dit is het laatste blog.
28 oktober 2025 - Sevilla, Spanje
Vanochtend is het eerste wat we doen: naar buiten kijken of het regent. Het is droog en het is zelfs een beetje half bewolkt. De weersverwachting voor vandaag is niet zo goed. Half bewolkt met regelmatig een bui. Natuurlijk niet leuk op zo’n laatste dag.
Ons ochtend ritueel zit er inmiddels ingebakken en gaat steeds soepeler. We ontbijten, plaatsen het blog, plaatsen foto’s, water koken voor onderweg, bidons vullen, fietsen klaar maken, navigatie en telefoon op het stuur en gaan. Ieder van ons heeft zo zijn eigen ding en we zijn goed op elkaar ingespeeld.
De temperatuur is goed buiten dus fietsen we al snel in t-shirt. We laten Jerez redelijk snel achter ons en zijn snel op weg richting Sevilla.
Afgelopen week schrokken we behoorlijk van een berichtje op Strava van een vriendin van ons die momenteel aan het fietsen in in Turkije. Wij volgen haar allebei op Strava (fiets-app waarop je kan zien wat en waar iemand fietst). Bij een rit op de mountainbike stond dat ze plat gevallen was. Nou weet ik dat ze goed fietst en behoorlijk doortrapt dus kan je ook hard vallen. Nadat ik had gevraagd of ze zich niet bezeerd had en hoe het met haar ging, moet er daar in Turkije hard gelachen zijn. Plat vallen is niet vallen maar lek rijden. Tja, nou weet ik dat mijn Spaans niet zo heel goed is, maar mijn Belgisch dus ook niet. Niets aan de hand dus.
We fietsen lekker door terwijl ik de lucht goed in de gaten hou. De dikke wolken verzamelen zich links en rechts van ons en achter ons wordt het ook steeds donkerder. Volgens de radarbeelden komen er over een uur buien van links over ons heen. Er zitten stukken met rode wolken in. Dat is meestal niet best. Wonder boven wonder fietsen we telkens net langs of voor de bui uit. Links van ons zien we van die donkere rechte strepen uit de wolken komen. Dat betekent dat het daar dus regent. Maar goed, een oud Chinees gezegde is: wat nu valt, valt straks niet meer.
Ik moet zeggen dat bij mij de alcohol redelijk verdampt is. Fabienne had nog wel een beetje sherry-benen het eerste uur. Ze draaide niet zo lekker rond als de afgelopen dagen. Ook de maag speelt een beetje op na al dat al geproef. Maar als we allebei goed ontnuchterd zijn gaat het fietsen ook weer beter.
De route naar Sevilla is er niet eentje om in te lijsten. We zitten niet meer in de heuvels dus vinden we het al snel saai, maar dat betekent ook dat de wegen langer en rechter zijn. Van die lange rechte stukken met haakse bochten. Omdat we toch zo af en toe een stuk onverhard moeten rijden kijk ik angstig naar de lucht. Vrienden van ons hebben dit ook gereden, en die hadden na wat regen de klei aan de banden hangen. Dat werd zo erg dat de banden twee tot drie keer zo dik werden. Ik heb begrepen dat zelfs de spatborden verwijderd moesten worden om de wielen draaiend te houden. Nou die leuke ervaring wil ik ons besparen, hoewel de foto’s wel leuk waren. Het moet ook ergens geweest zijn op dit traject en ik vind de kleur van de klei verdacht veel op de klei lijken op de dikke banden.
Nou vinden wij Spanje een heerlijk land om te fietsen. De heuvels, de temperatuur, de zon, het eten, maar soms verbazen de Spanjaarden ons ook. Als we op een mooi fietspad rijden, stopt het fietspad zo maar ineens. Geen wegopbreking, geen werkzaamheden. Nee het is klaar en het fietspad loopt tot hier. En nu dan? We halen allebei onze schouders op. Er zit niets anders op dan terug te gaan en iets anders te proberen.
Al met al is deze laatste etappe een beetje saai. En dan is 100km fietsen best lang. Gelukkig houden we het droog, en is het nog steeds een heerlijke temperatuur. We zijn lekker vroeg in Sevilla en stoppen eerst bij een terrasje net voorbij het inmiddels half afgebroken stadion van Betis Sevilla.
Na de zelfgemaakte Radler van de tap gaan we naar ons hotel om in te checken. Tijdens onze vakantie is het hotel trouwens ondergebracht bij een andere keten en hebben ze dus ook een ander inchecksysteem. Dat werkt nog niet zo vlot, want er staat een hele rij voor de balie. We zien als we in de rij staan ook de man van de technische dienst die onze dozen in de kelder heeft opgeslagen. Fabienne loopt op hem af en vraagt vriendelijk naar de dozen. Si, si, die staan nog steeds in de kelder. Onze fietsen stallen we in de speciale ruimte daarvoor en we gaan vanavond lekker eten in het restaurant. Morgen nog even met de fiets naar Sevilla en dan in de middag pakken we de fietsen weer in de dozen. Woensdag vliegen we om 11.10 uur weer naar Amsterdam.
We hebben de afgelopen drieënhalve week prachtig weer gehad en geen druppel regen. De temperatuur was heerlijk, de hotels en de appartementen waren allemaal goed en sommigen zelf heel goed en bijzonder. Het Spaanse eten kunnen wij heel erg waarderen en het is ook allemaal nog zo goed betaalbaar. We vinden Spanje een heerlijk land om doorheen te fietsen en dit was zeker niet de laatste keer. Moet ook nog even vermelden dat alle Spanjaarden ontzettend vriendelijk en behulpzaam waren.
Onze Santosjes hebben het weer geweldig gedaan. Geen pech en geen lekke banden. Wel hebben we een héél langzame leegloper, de voorband van Fabienne. Ik denk dat het ventiel niet helemaal goed afsluit. Maar door de band om de drie vier dagen een beetje bij te pompen is dit leed ook verholpen.
We hebben bij elkaar 954 km gefietst en 10.858meter geklommen. We vonden het goed te doen en zijn blij dat we het ‘nog kunnen’. De e-bike hoeft nog niet te worden besteld.
We willen jullie als volgers weer heel hartelijk bedanken voor het meereizen en alle gezellige, spontane en hartverwarmende reacties. Het zal nu even een tijdje duren voordat we weer gaan schrijven. In mei 2026 gaan we naar Peru om een rondreis te maken. En je weet het nooit, misschien komt er ineens nog een tussendoortje voorbij…..

Goede terugreis!
En zo blij voor jullie dat jullie deze keer een fietsvakantie in Spanje hadden zonder regen!
Zou het tij dan eindelijk gekeerd zijn en hebben jullie (en daardoor ook anderen die meereizen) vanaf nu gewoon mooi vakantie weer! 😎 we gaan het zien!
Inmiddels komt het hier (in Nederland) met bakken uit de lucht 🫣
Goede vlucht terug. Tot snel
Thuis nu ook op zoek naar goede sherry?😉
Goede reis naar huis 😘
Fijn om jullie verhalen te lezen. Dank jullie wel. Hel goede terugreis en welkom terug in ons kikkerlandje.
Goede terugreis!!
Jullie zijn samen een super koppel die overal raad op weet.
Ene als ik nog eens plat valt, niet bang zijn het betekend lek rijden.
Liefs en groetjes uit Julianadorp