Dag 16, terug naar Kathmandu

8 mei 2025 - Kathmandu, Nepal

De lodge in Dhunche was niet echt een succes. Dhunche is geen plaats waar toeristen of buitenlanders komen. Hier komen vooral Nepali. Dhunche is een plaats waar de plaatselijke overheid zit en waar mensen uit de hele vallei naartoe komen als ze bijvoorbeeld een geboorte of sterfgeval moeten melden. Maar wij hebben dit gekozen omdat de auto ons hier kan oppikken. Alles in de lodge was eigenlijk te ranzig om vast te pakken. Van trapleuning tot tafel en van toilet tot bestek. Maar voila we moeten ergens overnachten en we willen de laatste avond met de mannen samen eten. Onze kamer is klein, de vloerbedekking omgekruld en het water is koud, maar we slapen toch in onze lakenzak en slaapzak. Douchen doen we morgen wel in ons hotel in KTM. We hebben deze trekking maar twee keer warm kunnen douchen, maar met de handige handjes van het Kruidvat voel je je ook weer schoon.

In het restaurant maken we samen eerst de tafel met de laatste handige handjes even schoon waar we willen gaan zitten en eerst even koffie drinken. De Nepali zijn ook echt allemaal viezeriken zonder dat ze er zelf erg in hebben volgens ons. Aan de tafel waar we zitten kan ik zo in de keuken kijken. Eh, ja wat zal ik daar over schrijven? We nemen geen vlees i.i.g. We besluiten om 19:00 samen te eten. Wij eten voor de veiligheid maar gewoon fried rice met vegetables en egg. Is eigenlijk de meest veilige maaltijd. Sanu en Jit nemen Dahl Baht (“eten we altijd”) en Raby probeert weer eens een pizza. Ok, maar moet je dat nu hier proberen? Niet slim. Zoals gebruikelijk eten Sanu en Jit de Dahl Baht met hun rechterhand, zonder bestek. Natuurlijk heeft ieder land zo zijn gewoonten maar het ziet er niet smakelijk uit. Met de rechterhand wordt alles op het bord een beetje door elkaar gehusseld en dan wordt een rijstbal gekneed en vanaf een kommetje van vier vingers met de duim in hun mond geschoven. Fascinerend om te zien maar de coördinatie is niet altijd optimaal waardoor rijst soms ook onder neus of op de kin zit. Ook aan het luidruchtig smakken kunnen wij maar moeilijk wennen. Is voor hen wel een uiting dat het lekker is, maar toch.

Als ze klaar zijn wassen ze hun handen netjes en drogen die af aan een handdoek die bij de deur hangt, maar die te ranzig is om zelfs maar aan te raken. Dan vegen ze er ook hun mond nog even mee af, ggrrrr. De pizza van Raby lijkt op een bord tomatensoep waarin de bodem van de pizzabodem ergens ondergedompeld moet zijn en soms weer tevoorschijn komt. Maar al met al gezellig samen gegeten. Tijdens zo’n laatste avond hou je dan ook altijd nog een speech en geef je de gidsen en dragers een fooi. We hebben het met zijn vijven erg leuk gehad.

Vanmorgen stond de chauffeur om zes uur voor de deur. Onze bagage wordt al op het dak gebonden als wij net de pannenkoek met banaan krijgen. Nu heb ik een raar bord dat door de jaren heen aan de onderkant een beetje bol is geworden. Zo’n bord in combinatie met een bagger vette tafel geeft een kolderiek schouwspel. Ik probeer mijn pannenkoek met kromme vork en bot mes te dresseren, wat niet zo heel eenvoudig is. Mijn bord met pannenkoek wiebelt en draait als een malle. Iedere keer als ik prik schuift mijn bord van me vandaan. Ik heb er eigenlijk ook geen zin meer in de beste man te vragen waar de banaan eigenlijk is. We proppen  samen de deegplak naar binnen en vertrekken.

De wegen in Nepal zijn verschrikkelijk. We rijden weer met een four wheel drive wat een absolute must is hier. Ik begrijp er ook helemaal niets van. Soms worden prachtige stukken asfalt afgewisseld door bijna niet te omzeilen putten en kuilen in onverharde stroken weg. Wat is hier de gedachte achter? We komen onderweg niet drie kilometer aaneengesloten asfalt tegen. Iedere keer worden stukken onverhard afgewisseld door stukken asfalt of andersom. Het is een gehotseknots van jewelste. En je moet in de auto echt op blijven letten want als je even wegdommelt en je hoofd opzij valt zit je met je kanis zo tegen zo’n handsteun die meestal net boven je hoofd zit. En keihard is.

Omdat we vroeg zijn vertrokken zijn we al voor de middag in KTM. In het hotel krijgen we na telefonisch overleg van de receptioniste met Pradip, de manager, een prachtige joekel ruime kamer. Een lekkere upgrade voor de laatste drie nachten. Heerlijk!

We eten na de douche een lekker broodje avocado bij Pumpernickel en kopen nog wat dingen. Het is altijd leuk om ook samen terug te kijken op de trekking. Het Langtanggebied is een gebied wat verschrikkelijk getroffen is door de aardbeving en dat zie je nog steeds. Veel mensen doen ook juist de Langtangtrekking om de bevolking te helpen er weer bovenop te komen. Als je de dagelijkse omstandigheden ziet dan heb je er niet zo veel moeite mee dat het wat duurder is dan elders. Je weet dan ook waarvoor je het doet. En de mensen zijn je ontzettend dankbaar.

We hebben van Raby de foto’s gezien van de uitzichten vanaf Kyanjin Ri en Tserko Ri en die zijn geweldig en zeker vergelijkbaar met de vergezichten op de Annapurna trek en de Manaslu trek. Jammer dat we dat dus niet hebben gezien. Doet een beetje pijn.

Terug in het hotel is het een kabaal van jewelste. In het restaurantgedeelte zitten Japanners te eten. Maar ook die lui nemen al hun eigen eten mee. Het moet niet gekker worden dat je dat dan gewoon in een restaurant klaarmaakt op daar opeet. Druilerige bakjes met gele ondefinieerbare blokjes en ramen waar ze met stokjes in zitten te peuren, wat natuurlijk niet helemaal vlekkeloos gaat waardoor die zooi langzaam uit zo’n bakje op de tafel glijdt. Ramen eten met stokjes uit een bak met saus vergt trouwens heel veel handigheid. Je moet ervoor zorgen dat je die ramen (noedels) met stokjes in je mond krijgt en dan zuig je ze, met je mond boven het bakje, verder naar binnen. Je loopt dan wel het risico dat de noedels eerst links en rechts tegen je wangen kletsen. Maar dat deert een Japanner niet. Een grote kliederboel natuurlijk. En straks gewoon opstaan en vertrekken. Lachen joh met die Japanners.

Wij gaan vanavond eten bij ons vaste restaurant hier op de hoek en dan vroeg naar bed.

Morgen zijn we uitgenodigd voor de lunch bij Raby en gaan we naar het schooltje van zijn dochtertje kijken. Overmorgen zijn we uitgenodigd voor de lunch bij Dhruba en voor het avondeten bij Jit. We hebben wel gezegd dat we vegetariërs zijn.

We doen trouwens ook van de laatste dagen in KTM nog wel verslag hoor.

1. Jos:
    8 mei 2025
    Wat ranzig kan het toch in sommige landen zijn. Nu worden wij misschien te schoon waardoor steeds meer kinderen allergisch worden voor van alles en nog wat maar er is toch ook een middenweg.
    Chinezen hebben ee ook een handje van. Maar hier in Taiwan valt het reuze mee.
    Zo jammer dat jullie niet het prachtige uitzicht hebben mogen aanschouwen maar ondanks dat was het een memorabele reis. Jullie (en wij via het blog) hebben ontzettend genoten en veel plezier gehad. Maar het is ook een reis met een lach en een traan.
  2. Marleen:
    8 mei 2025
    Wat een reis maken jullie, best afzien maar ongelooflijk ook hoe de Nepali leven. Nog een paar fijne dagen daar met Jit en Raby e.a. bekenden !
  3. Astrid:
    8 mei 2025
    Dan waardeer je de hygiëne in ons eigen land weer...brrr
    Fijne laaste dagen met elkaar!😘
  4. Dick en Jeannette:
    8 mei 2025
    Wat een onvergetelijke reis zijn jullie weer aan het maken. Fijn dat jullie na de ontberingen tijdens de wandeltocht weer veilig en gezond in KTM zijn aangekomen. Maak er nog een paar gezellige dagen van met familie en bekenden. Heel veel plezier nog!!
  5. Wimco Danja:
    8 mei 2025
    Al met al weer een prachtige trekking geweest zeg! En zonder blessures etc. Chapeau!! Genoten van de smeuïge verhalen!
  6. Fred:
    8 mei 2025
    Wat een enorm grote verschillen toch in de wereld op allerlei vlak. Mogen wij ons toch gelukkig prijzen om in Nederland te wonen alhoewel ik mij wel steeds meer ga ergeren aan het asociale gedrag van onze landgenoten. Dan is Taiwan bijvoorbeeld echt een verademing. Ze houden zich netjes aan de regels en gooien werkelijk geen afval op straat. Iedereen wacht netjes bij de metro in lijn, er wordt niet gegeten en gedronken in de metro, er wordt geen afval op straat gegooid en mensen wachten nog gewoon als het stoplicht op rood staat. Hoe anders dan in ons vrijgevochten landje waar velen alle regels aan hun laars lappen. In Nepal weer een hele andere cultuur en gewoonten. Dingen waar wij nooit aan gaan wennen denk. Het eten met de hand ziet er zo onsmakelijk uit en het gebrek aan hygiëne is toch wel een dingetje. Wel leuk om te lezen dat jullie dan weer een echte warme douche kunnen waarderen en fatsoenlijk eten en drinken. Jammer dat jullie de mooie uitzichten hebben gemist maar toch een prachtige tijd gehad samen met de boys. Geniet van de komende dagen en ik kijk weer uit naar jullie leuke en interessante laatste blogs.
  7. Francis:
    8 mei 2025
    Alles bij elkaar is het toch een prachtige trekking geweest in het Langtang gebied. Prachtige foto,s en leuke herinneringen. Samen met jullie dierbare mensen een trekking maken is onvergetelijk. Gelukkig weer gezond terug in KTM. Ook ik heb wel weer wat heimwee als ik de foto’s van KTM en de mooie Himalaya zie. Al met al hebben we genoten en gelachen om jullie mooie verhalen. Dank daarvoor. Fijne laatste dagen in Nepal en goede reis terug.
  8. Eeke en Henk:
    8 mei 2025
    Ik word al eng, als ik lees hoe die mensen leven , bbrr. niks voor mij. Hoewel ik wel vind dat we met zijn allen zo "steriel" aan het worden zijn, dat is ook niet goed. Maar het is weer een mooi verhaal. En Fred zegt wel aso landgenoten, maar hij denkt vast mede bewoners die de boel lopen te stangen. Maar goed daar heeft ieder zijn eigen mening over. Ik hoop dat jullie nog een paar leuke dagen hebben, veel plezier.
  9. Frans en Til:
    8 mei 2025
    We genieten nog steeds van jullie, heel herkenbare, verhalen. Zojuist ook nog eens alle foto’s die gemaakt zijn tijdens de trekking bekeken. Wat zouden we het mooi vinden dit nog eens te kunnen beleven. Helaas zit dat er niet meer in.
    Geniet nog van de laatste dagen in Kathmandu en doe vooral de jongens veel groeten van ons!
  10. Jacquelijne:
    8 mei 2025
    OH wat een heerlijk verhaal en zo herkenbaar. Ik heb ook al Dettoldoekjes klaarliggen voor deze zomer. Heb er in China maar 1 x gebruik van gemaakt. Is tegenwoordig wel wat schoner, of het ligt aan de iets luxere hotels. En dat eten, hoop dat het de komende dagen nog wat wordt, maar als ik zo lees allemaal bij de mensen thuis dus zal dan weel DalBath zijn, vast vanwege jullie met kip, Vegetarisch, daar valt kip toch niet onder in Nepal? Nou ja, pas maar goed op dat je niet op het laatst nog een keer aan de race gaat. Ik vind dat gefrot met die rijst door een saus op je bord ook niet echt een vorm van modern aangepast gedrag. We gaan dat ook weer hebben in India. moet misschien nog eens wat plastic bestek scoren en meenemen. En idd Japanners zijn raar volk. Heel gediciplineerd en gereserveerd totdat ze drank ophebben. Sowieso kunnen ze er niet zo goed tegen, iets met een afwijkend enzym. En dan gaan alle remmen los... Het waren weer heerlijke verhalen, jammer dat het bijna weer om is :-)
  11. Andrea:
    8 mei 2025
    Wat een verschillende eetgewoonten. Gelukkig zijn jullie nog niet ziek geworden. Nu nog een paar gezellige dagen. Geniet ervan.