Dag 19 Cusco, laatste dag Peru
Vandaag staan we niet zo vroeg op. Het is tenslotte ‘vakantie’. We gaan voor de laatste keer naar een Incasite en dat is op loopafstand van ons hotel volgens Google Maps, maar even niet opgelet hoe hoog het is. En het is dus op een heuvel waar we via trappen ruim 100 meter héél steil omhoog moeten. En we zitten hier al op 3450mtr. Saqsaywaman is ook weer een indrukwekkend overblijfsel van het Incarijk en ligt dus op een heuvel net boven Cusco.
Saqsaywaman was waarschijnlijk een combinatie van een religieus ceremonieel centrum, een strategische vesting, en een symbolische plek die hoorde bij de hoofdstad van het Incarijk.
De Inca’s zagen Cusco als de vorm van een poema. Saqsaywaman zou dan de kop van die poema voorstellen.
Wat het meest opvalt zijn de enorme muren van gigantisch grote stenen die perfect in elkaar passen. We staan ook hier weer met verbazing te kijken en vragen ons af hoe ze dat in vredesnaam hebben klaar gespeeld. Er zijn stenen bij die 100 ton moeten wegen. Enkele muren zijn gebouwd in zigzagvorm. De archeologen snappen ook nu nog steeds niet waarom dat zo is gebouwd. Zijn het de tanden van de poema of is het zo moeilijker om de site te veroveren?
Er was een hevige strijd met de Spanjaarden die uiteindelijk wonnen. Na de Spaanse verovering werd Saqsaywaman het toneel van een grote opstand van de Inca’s in 1536. De Inca’s heroverden bijna Cusco, maar de Spanjaarden wonnen weer. Daarna werden veel kleinere stenen weggehaald om koloniale gebouwen in Cusco te bouwen. Daarom zie je vandaag nog vooral de gigantische blokken, die ook in deze tijd simpelweg te zwaar zijn om te verplaatsen. Opvallend is vooral dat de stenen zo gemaakt zijn dat ze zonder cement in elkaar passen. Er kan geen snipper papier meer tussen. Ook hebben ze alle stenen afgerond waardoor het onmogelijk was de muur te beklimmen.
Na ons bezoek aan Saqsaywaman slenteren we terug naar het centrum van Cusco. Op het Plaza de Armas is het een drukte van belang is. Er is een demonstratie die politiek getint is en waarbij mensen rustig met spandoeken, toeterend en fluitend rondlopen op het plein. Dat rustig rondlopen is ze maar geraden ook want er loopt heel veel politie naast de optocht mee, die er met elkaar heel imposant en indrukwekkend uitzien. Met helmen op en ME-schild paraat en van die strakke leren laarzen zien ze er heel stoer uit. Ik zou hier op dit moment een agent nog niet boos durven aankijken, met het risico dat hij het verkeerd begrijpt en mij meteen laat kennismaken met zijn wapenstok. We lopen rustig door naar het Plaza Ragocijo, waar we tijdens de koffie (gemaakt met bonen uit Santa Teresa), kunnen inchecken bij ‘onze vrienden’ van de KLM. Ook meteen even een stoelwissel gedaan.
Na het Musea Nationaal Historic en een lekkere Peruaanse lunch lopen we lekker terug om heerlijk op de binnenplaats van ons hotel alle hoogtepunten van onze reis samen nog eens terug te halen, we hebben zo veel gedaan en zoveel gezien dat we voor ons idee veel langer op reis zijn geweest.
We slapen trouwens in het bijzondere Niños hotel van de Nederlandse eigenaresse Jolanda. Als Jolanda in 1995 naar Cusco komt, om de Machu Picchu te beklimmen, maken de straatkinderen in Cusco veel indruk op haar. Thuis kan ze het beeld van bedelende kinderen, gekleed in oude lompen, op zoek naar iets eetbaars, maar niet loslaten. Ze verhuist naar Cusco en adopteert in de maanden die volgen twaalf kinderen en ze richt de stichting Niños Unidos Peruanos op. Ook richt ze een hotel op, waarvan de opbrengsten volledig naar de stichting gaat. De kamers hebben hier geen nummer, maar dragen de namen van de allereerste geadopteerde kinderen. Zo slapen wij in José. We hebben nog wat speelgoed vanuit Nederland, wat we de hele reis hebben meegesjouwd, achtergelaten in onze kamer.
Vanavond gaan we natuurlijk nog naar de lokale dansshow in het Centro Qosqo de Arte Nativo en we eten nog in het authentieke Peruaanse restaurant van Mamá Seledonia.
Dit is hiermee onze laatste dag in Cusco. Morgen wordt een hele lange dag. We worden om 07.50 opgehaald voor onze vlucht van Cusco naar Lima. Daar moeten we dan 5 uur wachten op onze vlucht van 13 uur naar Amsterdam. Het tijdsverschil met Nederland is 7 uur, dus we zullen de komende paar dagen wel lekker brak zijn.
We kijken terug op een geweldige reis in Peru. Peru stond al 10 jaar op onze verlanglijst, maar 2 keer kon de reis door omstandigheden niet doorgaan. En drie keer is scheepsrecht gelukkig. We zijn wel al twee keer in Zuid-Amerika geweest (Chili, Argentinië en klein stukje Bolivia). We vinden Peru echt een geweldig land, met een prachtige, overweldigende en ruige natuur en de geschiedenis van de Inca’s is heel interessant en bijzonder. We hebben prachtige dingen gezien en ook veel geleerd over de geschiedenis van dit bijzondere land. De Peruanen zijn bijzonder vriendelijk. Niet één keer is er iets vervelends gebeurd en als je iets vroeg, dan was iedereen heel bereid om je te helpen. We hebben ons nergens onveilig gevoeld. De autorit van 8 dagen door de ruige natuur was geweldig om samen te beleven en ook de koffieroutetrekking met onze gids Octavio was heel bijzonder. En tenslotte de afsluiting met de bezichtiging van het wereldwonder Machu Picchu was onvergetelijk. De reis is georganiseerd door Guido van Better Places en dat vonden wij ook deze keer weer heel relaxed dat werkelijk alles is geregeld en je ook een whatsapp groep hebt, voor het geval er iets is. We vonden het weer superleuk dat jullie ons massaal hebben gevolgd en zó vaak en zó leuk en humoristisch hebben gereageerd. Dank jullie wel hiervoor. Op naar de volgende ….

Goede reis terug ✈️ 👋
Goede reis naar huis😘
DANK VOOR ALLES
moeite een boek van gemaakt kan worden. Petje af dat je dat iedere dag weer voor elkaar kreeg, ondanks de vermoeienis.
Goede reis naar huis.
Jullie hebben weer een geweldige reis gehad. Er is zo te lezen in de loop der jaren veel meer toerisme gekomen daar. Ms goed voor het land maar ook wel jammer voor de beleving. Heel leuk om mee te beleven. Thx.
Geniet van het leven het duurt maar even
Afgelopen dagen heeft het hier heeeeel veel geregend maar nu jullie thuiskomen wordt het weer prachtig zonnig en warm! Doen jullie goed 😎
Goede reis terug!
Ik heb enorm genoten van alle mooie verhalen, foto’s en jullie humor onderweg. Jullie hebben Peru echt tot leven gebracht,van de indrukwekkende natuur en Inca geschiedenis tot de bijzondere ontmoetingen onderweg.
Ook deze laatste dag in Cusco klinkt weer heel bijzonder. En wat mooi om in het Niños hotel te verblijven en daar iets achter te laten voor de kinderen.
Dank jullie wel dat we mochten meereizen. Goede terugreis en straks heerlijk nagenieten van deze onvergetelijke reis